افسردگی چیست
افسردگی یک بیماری جدی رایج است که می تواند بر نحوه احساس، تفکر و رفتار فرد تأثیر منفی بگذارد. خوشبختانه این بیماری قابل درمان است. افسردگی باعث احساس غم و اندوه و یا از بین رفتن علاقه به فعالیت هایی می شود که فرد زمانی از آن ها لذت می برد. این می تواند به مشکلات عاطفی و جسمی متنوعی منجر شود و بر توانایی فرد تأثیر بگذارد.
افسردگی در هر زمان و هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. افسردگی اختلالی است که به گفته متخصصان ممکن است هر فرد در طول عمر خود حداقل یک بار آن را تجربه کند. اختلالی که درصد شیوع بالایی میان جوانان و میانسالان و افراد جامعه دارد و فرد در صورت ابتلا به این اختلال، تجربه هایی سخت و دشوار را به دست می آورد و فرد مبتلا به این اختلال می تواند زندگی فرد و خانواده اش را دستخوش تغییر کند.
طبقه بندی اختلال افسردگی
افرادی وجود دارند که در تنظیم خلق و خو دچار مشکلات جدی هستند و آشفتگی های خلقی و هیجانی را تجربه می کنند. دو خلق اصلی مانیا و افسردگی در اختلال خلقی وجود دارد.
اختلال خلقی مانیا
فرد در این حالت هیجانات نامناسب و نامعقول و سطح بالایی از برانگیختگی را تجربه می کند.
اختلال خلقی افسردگی
فرد حالاتی از غم و اندوه را تجربه می کند. اگر فرد فقط حالاتی از غم و ناراحتی و اندوه را تجربه کند می توان گفت فرد به افسردگی اساسی و یا افسردگی یک قطبی مبتلاست. اما نکته اینجاست اگر فرد در کنار حالات غم و اندوه، دوره هایی از مانیا را هم داشته باشد، یعنی حالاتی شامل برانگیختگی بیش از حد معمول و احساسات نامناسب می توان گفت فرد به اختلال دو قطبی مبتلاست.
علائم افسردگی
فرد مبتلا به افسردگی می تواند نشانه های رنج آوری را در طول دوران ابتلا به این بیماری تجربه کند.
نشانه های افسردگی
- بی انرژی بودن
- خسته و بی حوصله بودن
- خیلی بی اشتها و یا با اشتها بودن
- کمبود و یا افزایش وزن چشمگیر
- داشتن افکاری در مورد مرگ و خودکشی
- احساس دائم عذاب وجدان و حس گناه
- عدم تمرکز
- حس بی ارزشی و نالایقی
- سراسیمگی و یا کندی روانی- حرکتی
- بی علاقگی
رابطه افسردگی با اعتیاد به مواد مخدر
با توجه به تعداد افراد مبتلا به تشخیص دوگانه، افراد کمتر احتمال دارد از درمان مورد نیاز برای مدیریت مؤثر مسائل بهداشت روانی خود، به ویژه افسردگی شدید، استفاده کنند. اکثر بیماران افسرده برای فرار از حالات ناخوشایندی که دارند به سراغ مصرف مواد مخدر و الکل می روند اما واقعیت این است که مواد مخدر و الکل افسردگی را بهتر نمی کند. در واقع، ممکن است آن را بدتر کند. فرد مبتلا به افسردگی به سختی می تواند مشکل اعتیاد به مواد مخدر یا الکل را از بین ببرد، به ویژه هنگامی که این فرد از افسردگی شدید رنج می برد.
غلبه بر سوء مصرف مواد مخدر و افسردگی
درمان بیماران مبتلا به تشخیص دوگانه بسیار پیچیده است. افرادی که دارای تشخیص دوگانه هستند اغلب نمی توانند در بسیاری از برنامه های توانبخشی درمان صحیحی دریافت کنند و در نتیجه بهبودی از افسردگی نتیجه مطلوبی را به دنبال ندارد. تنها در یک مرکز ترک اعتیاد معتبر است که می توان برنامه درمانی مجهز برای درمان اعتیاد به مواد مخدر و مسائل مربوط به سلامت روانی را پیدا کرد. افسردگی و سلامت رفتاری یکپارچه به حمایت، درمان، روانکاوی، آموزش، مشاوره و همچنین برنامه هایی برای پیشگیری از عود اعتیاد با افسردگی شدید نیاز دارد.
شناسایی الگوهای رفتاری اعتیاد آور
استفاده از دارو یک روش کلیدی برای درمان مبتلایان به تشخیص دوگانه است تا علائم افسردگی را هنگام مواجهه با افسردگی شدید از بین ببرد. چندین بیمار افسردگی به لطف داروهای ضد افسردگی بهبود زندگی خود را گزارش کرده اند. برای درمان افسردگی، هنگام یافتن رویکرد دارویی مناسب باید صبور باشید. با این حال، در کنار کمک روانشناسان واجد شرایط که در مورد تشخیص دوگانه آموزش دیده اند، داروهای تجویزی می توانند پشتیبانی ارزشمندی را ارائه دهند.
درمان افسردگی
برای کسانی که از افسردگی شدید رنج می برند، باید از ابزارهایی مانند حمایت، تشویق و انگیزه برای غلبه بر آن استفاده نمود. با وجود تمام تلاش نزدیکان بیمار افسرده، نمی توان به نتایجی که سزاوار آن است رسید. به همین دلیل روانپزشکان در حال حاضر درمان های تإثیرگزاری برای قطع علائم افسردگی در بیماران تجویز می کنند. با وجود گروه حمایتی مناسب، درمان فردی و خانواده درمانی، بیمار می تواند موانع قابل توجهی را برای بهبود در هنگام برخورد با افسردگی شدید پشت سر بگذارد.