متادون چیست
متادون یک داروی شبه مخدر است که به صورت صناعی و در آزمایشگاه ساخته می شود و اثرگذاری آن مانند مورفین است و قدرت اعتیاد آوری بالایی دارد. متادون به صورت شربت، قرص و آمپول عرضه می گردد و برای کمک به ترک اعتیاد به مواد افیونی مانند هروئین و کراک استفاده می شود. متادون بر روی گیرنده های اوپیوئید مغز اثر می گذارد و به همین دلیل مصرف طولانی مدت یا مصرف دوزهای بالای آن توصیه نمی شود و استفاده از آن باید حتماً تحت نظارت پزشک انجام شود.
ترک اعتیاد با متادون
اختلالات مصرف مواد افیونی یک مشکل مهم سلامت عمومی در بسیاری از مناطق جهان از جمله کشور ماست. درمان نگهدارنده با متادون یکی از مؤثرترین مداخلات شناخته شده در درمان وابستگی به مواد افیونی است که از سال ۱۳۸۰ به صورت آزمایشی در مرکز ملی مطالعات ایران آغاز و در پی گزارش نتایج موفقیت آمیز آن، این روش درمانی در سطح کشور توسعه یافت.
متادون یکی از داروهای اصلی ترک اعتیاد است
هم اکنون متخصصین و صاحب نظران درمان سوء مصرف مواد مخدر بر این باورند که اعتیاد به مواد مخدر یک اختلال روانی، ژنتیکی، جسمی و اجتماعی است که بر این اساس تنوعی از درمانهای دارویی، روانشناختی و مداخلات اجتماعی برای کنترل و درمان آن در حال اجرا میباشد. در بین موارد مطرح شده، درمان دارویی از جایگاه ویژهای برای کنترل معتادین برخوردار است. در کشور ایران با برنامهریزیهای انجام شده درمان نگهدارنده با متادون یکی از درمانهای اصلی دارویی در کشور به حساب آمده به طوری که در حال حاضر بیش از ۱۸۰۰ مرکز درمان نگهدارنده با متادون که هزاران نفر را تحت پوشش قرار میدهند در سراسر کشور مشغول فعالیت میباشند و از این لحاظ درمان اعتیاد را به خود اختصاص دادهاند. اما در رابطه با این شیوۀ درمان، یک سوال همچنان پابرجاست که درمان طولانی مدت نگهدارنده را تحت چه شرایطی میتوان به پایان رساند.
نکات مهم در مورد متادون
منطق کنار گذاشتن متادون بعد از مصرف طولانی مدت در درمان وابستگی به مواد مخدر، روشهای عرضه ایمن و مؤثر و برنامه چگونگی برخورد با چالشهای درمانی در موقعیتها و گروههای جمعیتی خاص بسیار حائز اهمیت می باشد. متادون در درمان اعتیاد به مواد افیونی مانند یک فرشتۀ نجات بخش عمل میکند اما این فرشته درمانگر دارای نقاط قوت و ضعفی است که اطلاع از آنها برای بیمار و خانواده او ضرورت دارد. نقاط ضعف فرشته متادون ایجاد وابستگی و اعتیاد به مصرف آن است. در صورتی که بیمار به صورت خودسرانه از آن استفاده کند سریعاً به آن وابسته می شود و باید برای ترک آن اقدام نماید.
ترک متادون
بهترین روش ترک متادون بدون تحمل ناراحتی و علائم ترک اعتیاد مراجعه به مرکز ترک اعتیاد می باشد. ترک متادون بسیار دشوارتر از ترک مواد افیونی است و حتماً باید زیر نظر پزشک متخصص و با نظارت تیم پزشکی از طریق سم زدایی و دیگر درمان های تکمیلی انجام شود. ترک غیر اصولی متادون دارای عوارض زیادی است و حتی می تواند باعث مرگ شود ولی ترک متادون در مراکز معتبر ترک اعتیاد به بیمار کمک می کند که بدون درد و خماری به راحتی مصرف خود را ترک کند.