اکستازی چیست
اکستازی یک داروی توهم زای قوی است که به طور گسترده به عنوان یک داروی خیابانی استفاده می شود. این دارو می تواند خلق و خو و ارتباطات اجتماعی را در کوتاه مدت بهبود ببخشد. مطالعات در انسان ها و حیوانات نشان داده است که اکستازی می تواند سبب اثرات سمی بر روی سیستم عصبی شود. اگر چه تحقیقات بسیاری بر روی اکستازی انجام شده است اما مکانیسم عمل آن هنوز به طور کامل شناخته نشده است.
عوارض مصرف اکستازی
افزایش حرارت، فشار خون بالا، آریتمی، اختلال عملکرد کبد، تشنج، از دست دادن حافظه و همچنین اختلالات شناختی و خلقی از جمله اثرات سمی مصرف اکستازی هستند. گزارشاتی از اثرات سمی اکستازی بر سیستم عصبی وجود دارد. شواهد اظهار میکند که اکستازی می تواند باعث اختلالات روانی پایدار و افسردگی در برخی از مصرف کنندگان شود. تحقیقات نشان داده است که علت عمده عوارض این دارو کاهش فعالیت است. استفاده مکرر از اکستازی یا اعتیاد به آن می تواند سبب از بین رفتن و تخریب سیستم سروتونرژیک شود. استفاده از اکستازی در حال افزایش است و پیشگیری از آسیب نورون های سروتونرژیک به سیستم عصبی باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین مصرف کنندگانی که به طور مکرر اکستازی مصرف می کنند، ممکن است در کارهای شناختی یا حافظه، ضعیف تر از سایر افراد عمل کنند.
موارد مصرف اکستازی
اکستازی در واقع یک داروی محرک سیستم عصبی است که اولین بار در سال ۱۹۱۲ ساخته شد و سال ها بعد از آن به عنوان دارو برای درمان بیماران عصبی استفاده شد و بعد ها به صورت غیر قانونی به عنوان داروی خیابانی مورد سوء مصرف قرار گرفت. از اکستازی بیشتر در مهمانی ها و برای رقص و شادی استفاده می شود. مصرف این دارو در بسیاری از کشورها غیر قانونی بوده و فقط برای امور تحقیقاتی استفاده می شود. اکستازی از مشتقات آمفتامین می باشد و یک داروی توهم زا است. آمفتامین ها بعد از حشیش و ماری جوانا بیشترین مصرف را برای بهبود خلق و خو دارند. زمانی که اکستازی از طریق دهان مصرف می شود بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بعد اثرات خود را نشان می دهد و به مدت ۳ الی ۶ ساعت دوام دارد. از سال ۲۰۱۶ استفاده از این دارو برای مصارف پزشکی نیز ممنوع شد.
اثرات مصرف اکستازی
اکستازی به شکل قرص های خوراکی، آدامس های جویدنی، کپسول و تزریقی وجود دارد. نوع خالص آن که در تحقیقات استفاده می شود به شکل پودری سفید رنگ متشکل از کریستال های ریز سفید است که در صورت وجود ناخالصی به صورت قرمز و قهوه ای دیده می شود. مکانیسم دقیق علائم ایجاد شده توسط اکستازی به درستی تشخیص داده نشده است.
ترک اکستازی
مصرف مکرر و دوز بالای اکستازی منجر به تخریب نواحی مختلف مغز می شود و باعث صدمه دیدن و کاهش حافظه می شود. مصرف اکستازی گاهی باعث ایجاد روانپریشی می شود. همچنین باعث به وجود آمدن اختلالات یادگیری و تمرکز می شود. با وجود این که نتایج به دست آمده در همه مطالعات یکسان نیست ولی ارتباط میان مصرف اکستازی با مشکلات مغزی در بسیاری از تحقیقات دیده شده است و در مواردی حتی پس از مصرف کم آن هم این مشکلات به وجود آمده اند. متاسفانه مصرف این داروی خیابانی روز به روز رو به افزایش است بنابراین بهترین راه حل برای جلوگیری از عوارض این ماده روانگردان، ترک مصرف آن می باشد.