حشیش چیست
حشیش، از رایج ترین مواد مخدر غیرقانونی است که به خصوص در سنین پایین و بین نوجوانان مورد مصرف قرار می گیرد. از نام های دیگر آن گراس یا علف، علف هرز، چای و ... می باشد. این ماده در خارج از ایران به نام ماری جوانا معروف است. حشیش، به شکل خمیر قهوه ای مایل به مشکی است که اکثرا ً نوارهای قرمزی در کنار آن وجود دارد. حشیش به صورت گرمی خرید و فروش می شود. حشیش از برگ ها و دیگر قسمت های گیاهی از خانواده شاهدانه تولید می شود و عموما ً یک عطر خاص گیاهی به همراه دارد. بقیه اشکال آن مثل گراس، ماری جوانا و ... شبیه برگ یا علف خشک شده (نظیر چای سبز یا داروهای گیاهی هستند و مزه و بوی علف دارند).
طریقه مصرف حشیش
عموماً حشیش مانند سیگار مصرف می شود. بدین صورت که توتون خشک داخل سیگار را تخلیه میکنند، حشیش را حرارت می دهند و با توتون سیگار مخلوط می کنند. سپس سیگار را با مخلوط حشیش و توتون مجددا ً پر میکنند. به همین علت، این ماده در بین مصرفکنندگان توتون به «سیگاری» معروف شده است. مصرف حشیش به صورت تدخینی یک بوی خاص در محیط ایجاد می کند که تا مدت ها نیز باقی می ماند. بعضی از افراد، حشیش را درون غذا مانند آبگوشت می اندازند و به همراه آن می خورند و یا از آن برای پخت کیک یا شیرینی استفاده می کنند. عده ای نیز حشیش را داخل تنباکو اضافه و با قلیان آن را مصرف می کنند.
علائم مصرف حشیش
تأثیر حشیش بر مغز و بدن انسان از چند دقیقه بعد از مصرف تدخینی شروع می شود و ممکن است تا ۵ ساعت ادامه یابد. در صورت مصرف خوراکی، اثرات آن از حدود یک ساعت پس از مصرف شروع شده و تا حدود ۱۲ ساعت ادامه دارند. حشیش در مقادیر کم، باعث ایجاد آرامش، تشنگی، سرخوشی، خشکی دهان، افزایش اشتها، عدم درک گذر زمان، کاهش هماهنگی حرکتی، کاهش فشارخون، خواب آلودگی، اختلال در حافظه کوتاه مدت، افزایش ضربان قلب و قرمزی چشم ها می شود. مصرف حشیش با مقادیر زیاد، اثراتی مثل توهم، هذیان، حافظه مختل، اضطراب، گیجی و منگی و بی قراری ایجاد میکند. مصرف حشیش به دلیل افزایش توانایی برقراری ارتباط اجتماعی در فرد مصرف کننده، متأسفانه برای نوجوانانی که اعتماد به نفس اندک دارند یا در ایجاد روابط دوستانه ضعیف عمل میکنند، جذابیت دارد.
علائم ترک حشیش
عدم مصرف حشیش در مصرفکنندگان، علائم ترک اعتیاد به وجود می آورد. در صورت مصرف دراز مدت و روزانه حشیش، به دنبال قطع ناگهانی آن، علائم ترک اعتیاد شامل بی خوابی، عرق ریزی، استفراغ، دردهای عضلانی، لرزش، اضطراب، بی قراری، اسهال، بی اشتهایی و تحریکپذیری در شخص دیده می شود که ممکن است ۲ تا ۳ روز باقی بمانند. این علائم می توانند شبیه یک دوره آنفولانزای نسبتا ً شدید باشند. به دلیل ایجاد اعتیاد روانی در مصرف حشیش، قبل از ایجاد اعتیاد جسمی، حتی در مصرف کنندگان تفریحی، عدم مصرف حشیش، با احساس قوی نیاز به ماده و وسوسه و تمایل برای ادامه مصرف همراه است.
عوارض مصرف طولانی مدت حشیش
مصرف دراز مدت حشیش، اثرات جدی بر حافظه و عملکردهای هوشی و مغزی دارد. به طوری که شخص حتی تا مدت ها بعد از ترک آن، از مشکلات مربوط به حافظه رنج می برد. در مصرف کنندگان این ماده، سایر اختلالات عملکردی مغزی، مثل مشکل در توجه، تمرکز و به یادآوردن اطلاعات قبلی، نیز وجود دارد. شدت این مشکلات می تواند به حدی باشد که حتی فرد نتواند به درستی رانندگی کند، و مکررا ً دچار تصادف شود. مصرف حشیش در طولانی مدت، باعث کاهش انگیزه برای کار و تلاش و علاقه به زندگی در فرد وابسته می شود. کاهش تمایلات جنسی و ناباروری از عوارض دیگر مصرف حشیش است. مصرف حشیش در افراد مستعد، می تواند موجب ایجاد یا تشدید بیماری جنون (اسکیزوفرنی) شود.
روش های ترک حشیش
در حال حاضر داروی مشخصی برای درمان وابستگی به حشیش وجود ندارد. اما تصمیم به ترک و مراجعه به مراکز درمانی ای که تجربه درمان بیماران وابسته به حشیش را دارند، می تواند کمک زیادی به بیماران نماید. علائم ترک حشیش در مصرفکنندگان دائمی را با کمک بعضی از داروها می توان تا حدودی کنترل کرد، اما از آن جایی که حشیش وابستگی روانی شدیدی در مصرفکننده ایجاد کرده و ولع زیادی برای مصرف در شخص به وجود می آورد، متخصصین بیشتر بر روان درمانی تأکید میکنند.