متادون

بسیاری بیماران می گویند اعتیاد به متادون بسیار خطرناک بوده و ترک آن هم بسیار مشکل است. در تحقیقات از افراد رها شده از مصرف هروئین، همگی معتقد بودند که وحشت ترک هروئین به مراتب کمتر از عذاب ترک متادون است. بسیاری افراد از اعتیاد به هروئین به اعتیاد به متادون مبتلا می شوند و تنها وحشت عذاب ترک متادون باعث می شود که طول درمان بیماری اعتیاد آن ها سال ها ادامه یابد.

متادون

متادون چیست

متادون اولین بار در زمان جنگ جهانی دوم در کشور آلمان ساخته شد. زمانی که عرضه تریاک در اروپا به دلیل آغاز جنگ جهانی دوم متوقف شد مصرف کنندگان تریاک در اروپا و خصوصاً در آلمان که تعدادشان هم کم نبود با مشکل جدی مواجه شدند. در میان مصرف کنندگان آلمانی، مقامات عالی رتبه نظامی نیز به چشم می خوردند. شیمی دانان شرکت های داروسازی آلمان به سفارش مسئولین کشور ماده مخدر مصنوعی جدیدیی تولید کردندکه به خشخاش متکی نبود. شیمی دانان موفق به تولید دارویی شدند که نه تنها مؤثر بود بلکه ماندگاری آن نیز در بدن بیشتر از سایر مواد مخدر بود.            
مدت زمان تأثیر هروئین در بدن حدود دو ساعت است در نتیجه مصرف کنندگان نیاز دارند که چندین بار در طول روز از این ماده استفاده کنند در حالی که این دارو میانگین بین ۲۴ تا ۷۴ ساعت، با در نظر گرفتن میزان مصرف و سوخت و ساز بدن افراد، تداوم دارد. نام این دارو یا ماده مخدر مصنوعی متادون بود. با گذشت زمان متادون داروی منتخب پزشکانی شد که سعی در درمان بیماری اعتیاد و وابستگی به مواد مخدر داشتند و دارند.                

طریقه مصرف متادون

متادون ماده مخدر مصنوعی است که به صورت قرص، شربت و آمپول مورد استفاده قرار می گیرد و نوع قرص و شربت آن با دوزهای مشخص به طور خوراکی مصرف می شود. این ماده می تواند معمولاً خماری و اشتیاق معتادان به هروئین را تا بیست و چهار ساعت کنترل کند. بیماران معمولاً از نظر فیزیکی به همان اندازه به متادون وابسته هستند که به هروئین و یا هر ماده مخدر دیگری وابسته بوده اند. بیماران وابسته به آن، پس از هر بار استفاده از هروئین و گذشت ساعات اوج نشئگی،مدت زمان کوتاهی حالات طبیعی داشته و پس از آن با خماری رو به رو می شوند. این خماری و حس نیاز می تواند عوارضی شبیه به آنفلوانزا همراه با درد، اضطراب و افسردگی داشته باشد.

این دوره یا سیکل تکراری، هر ۴ تا ۸ ساعت با استفاده از هروئین تکرار می شود. برخی از متخصصین بر این باورند که این دوره یا سیکل با استفاده از متادون قابل کنترل است. از نظر علمی احتمال چنین امری وجود دارد، چرا که متادون با سرعت کمتری به سیستم بدن وارد و رها می شود و مدت طولانی تری از هروئین و یا هر مواد مخدر دیگری در بدن باقی می ماند. مواد مخدر با گیرایی کوتاه مدت مانند هروئین و مرفین باعث ایجاد و تداوم نوعی فرآیند غیرطبیعی در مغز شده که باعث اختلال در احساس سلامتی و روند عملکرد طبیعی بدن می شوند.

متادون

سم زدایی با متادون

سم زدایی مواد مخدر با متادون معمولاً تحت نظر متخصصین صورت می گیرد. در طول این دوره درمان هر زمانی که شخص معتاد علائم خماری را تجربه کند به وی متادون داده می شود. این علائم عبارتند از عطسه، خمیازه، آبریزش چشم ها، آبریزش بینی، عرق شدید، تب، گشادی مردمک چشم ها، دلپیچه، حالت تهوع، بدن درد، رعشه و تندخویی. پس از چندین هفته تنظیم میزان و مقدار استفاده و با وضعیت ثابت حال بیمار، میزان متادون به تدریج کاهش می یابد. میزان کاهش متادون تجویزی بستگی مستقیم به عکس العمل های جسمی شخص دارد. هدف استفاده از متادون نگهداری عوارض خماری در حد قابل تحمل، برای بیماران است.

قدرت اعتیاد آوری متادون

تحقیقات نشان داده است که مشکل اساسی که مصرف کنندگان متادون برای رهایی از هروئین تجربه می کنند، ترک خود متادون است. ترک اولیه هروئین شاید در مدت یک هفته تا ده روز میسر باشد ولی ترک متادون می تواند ماه ها یا سال ها طول بکشد. عجیب آن که متادون که به عنوان ماده ای برای ترک مواد مخدر باید استفاده شود، مرتباً در بازار سیاه و به طور غیر قانونی خرید و فروش شده و باعث ایجاد شمار گوناگونی از مرگ در اثر استفاده بیش از حد یا اوردوز شده است.

تأثیرات متادون

از معمول ترین عوارض استفاده از متادون می توان از خواب آلودگی، منگی، ضعف، ناخوشی، خشکی دهان، اختلال دریچه پروستات و تأخیر در روند ادرار طبیعی، یبوست و یا نوسان تنفسی نام برد.    

ترک متادون

استفاده از متادون در شرایط قطع مصرف مواد مخدر باعث قطع بسیاری از این روندهای تخریبی شده و بسیاری از عملکردهای بیولوژی سیستم عصبی را به حالت طبیعی در می آورد. متادون به عنوان جایگزینی برای دیگر مواد مخدر استفاده شده و به خودی خود نوعی اعتیاد است نه درمان.