سبب شناسی اعتیاد

رفتارهای خود تخریب گری از جمله مصرف الکل و مواد مخدر در افرادی که منبع کنترل درونی دارند، کمتر دیده شده، این افراد در ترک مواد مخدر هم سریع تر موفق می شوند. نوع مقابله فرد در برابر عوامل استرس زا می تواند مبین نگرش های ناکارآمد فرد باشد.

سبب شناسی اعتیاد

اعتیاد به مواد مخدر

اعتیاد، یک بیماری زیست شناختی، روان شناختی و اجتماعی است. عوامل مخاطره آمیز اعتیاد به مواد مخدر شامل عوامل فردی، بین فردی، محیطی و اجتماعی می باشد.

عوامل مخاطره آمیز فردی اعتیاد

عوامل مخاطره آمیز اجتماعی اعتیاد

سبب شناسی اعتیاد

تأثیر مواد مخدر بر فرد

خطرناک ترین دوران زندگی از نظر شروع به مصرف مواد مخدر، دوره نوجوانی است. نوجوانی، دوره انتقال از کودکی به جوانی و بزرگسالی و هویت مندی فردی و اجتماعی است. در دوره نوجوانی، میل به مخالفت با والدین به اوج می رسد و نوجوان برای اثبات بلوغ و فردیت خود، ارزش های خانواده را زیر سوال می برد. چگونگی تأثیر یک ماده مخدر بر فرد، تابع خواص ذاتی ماده مخدر مصرفی است. هروئین و کوکائین، سرخوشی شدید، الکل آرامش و نیکوتین مختصری هوشیاری و آرامش ایجاد می کند.

تأثیر مستقیم عوامل ژنتیکی، عمدتاً از طریق نقل و انتقالات شیمیایی مواد در بدن بوده که تعیین کننده تأثیر ماده بر فرد است. اولین مصرف مواد مخدر در محیط های اجتماعی شروع می شود. هر چه قدر فرد قدرت تصمیم گیری و مهارت ارتباطی بیشتری داشته باشد، بهتر می تواند در مقابل فشار همسالان مقاومت کند.

شایع ترین اختلالات همراه با اعتیاد عبارتند از افسردگی اساسی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، فوبیا، اختلال وسواسی جبری، اختلال افسردگی و اسکیزوفرنی. نگرش های مثبت نسبت به مواد مخدر عبارت است از کسب بزرگی و تشخص، رفع دردهای جسمی و خستگی، کسب آرامش روانی، توانایی مصرف مواد مخدر بدون احتمال ایجاد اعتیاد.

هوش هیجانی در افراد دارای سوء مصرف مواد مخدر

بر اساس تعریف گلمن، هوش هیجانی عبارت است از توانایی هایی مانند این که فرد بتواند انگیزه خود را حفظ کرده و در مقابل ناملایمات، پایداری کند. لی بیان می دارد که عدم وجود هوش هیجانی در کودکان به معنای آماده بودن زمینه برای وقوع انواع مشکلات، مسائل و اختلالات رفتاری در آن ها خواهد بود. هر چه سطح هوش هیجانی بالاتر باشد، میزان اختلالات رفتاری کاهش می یابد.

از نظر لیا، مواردی که با پایین بودن هوش هیجانی همراه بوده عبارت است از گوشه گیری از مشکلات اجتماعی، مشکلات مربوط به توجه و تفکر و بزهکاری یا پرخاشگری. افراد دارای سوء مصرف مواد مخدر، در مؤلفه های تشکیل دهنده هوش هیجانی، دارای اشکالات اساسی هستند.

خودآگاهی، سنگ بنای هوش هیجانی است. توانایی نظارت بر احساسات در هر لحظه برای بدست آوردن بینش روان شناختی و ادراک خویشتن، نقش تعیین کننده دارد.
خویشتن داری عاطفی یعنی به تأخیر انداختن کامرواسازی و فرو نشاندن تکانش ها که زیربنای تحقق هر پیشرفتی است. قدرت برانگیختن خود، یکی از مؤلف های هوش هیجانی است.

دلیل تلاش های بسیار اما ناموفق معتادان برای ترک مواد مخدر، خویشتن داری عاطفی پایین است. ابراز عاطفه به دیگران در مصرف کنندگان مواد مخدر، یا به شیوه منفی (انتقاد، طرد) و یا محبت است. همدلی، احساس مهارت انسانی است. هوش هیجانی بر خلاف هوش، خصیصه ای ثابت و تغییرناپذیر نبوده و می توان در مراکز بازپروری، اقدام به بازپروری آن نمود.

سبب شناسی اعتیاد

عوامل مخاطره آمیز بین فردی و محیطی اعتیاد

نگرش و باورهای ناکارآمد در اعتیاد